Uncategorized

Napi tanács: Soha SOHA ne mondd Derék Asszonynak, hogy “ráér!”

…avagy a halogatás művészetét felsőfokon végzem….

Persze most kivághatnám magam azzal, hogy jó munkához idő kell!:)

De az az igazság, hogy lusta voltam, az első kudarc élmény után elég sok időre félreraktam ezt a munkát. A próbadarab idétlen lett, és kevésnek éreztem magamat a minta áttervezéséhez.

De idén ezt már nem engedhetem meg magamnak. Megfogadtam, hogy megváltozom:)

 

Az az én legnagyobb hibám, amit amúgy általában előnyömként szoktam emlegetni, hogy szinte soha nem mondok nemet, és szinte minden olyan projektet elvállalok, amihez igazából lövésem sincs!:D Így volt ez a levélmintás projektekkel is. Már meséltem a retro cape kendőről, amivel hosszú heteket kínlódtam, és aztán persze azóta is örömmel kötöttem meg más színekből is… na ez a sapka is valami hasonló.

Úgy kezdődött, hogy kaptam a kezembe két gombóc fonalat, hogy sapkát kössek belőle. Aztán jött az infó, hogy beret stílusú legyen. Persze nem találtam normális vastag fonalas mintát. És akkor, hogy időt nyerjek (hahaha), a megrendelőt kértem meg, hogy keressen magának inspirációt! Hát persze, hogy nem olyan fonalból és csupa fizetős mintát sikerült kiválasztania. Viszont kiderült, hogy neki is nagyon tetszik a levélminta. Ahogy nekem is. Egyszerűen rajongok érte, szuper mintákat találtunk, de egyik sem passzolt az eredeti igényhez. Hogy lehetne leveles mintából beretet kötni? Nem vagyok valami jó matekból, de van némi tapasztalatom egy minta többféle fonalból való lekötésében, így bátran belevágtam. Előkerült egy már régen kinyomtatott leveles minta, meg egy másik, ami az adott fonalra felszedett szemszámok miatt volt irányadó. Ebből a kettőből dolgozva csináltam egy próbadarabot, ami azért nem lett jó, mert az egész mintát lekötöttem, így bár a vastag fonal miatt szépen kiszélesedett, a teljes mintalekötés miatt nagyon hosszúkás lett, és bár divat az ejtett tetejű slouch, azért ennyi levéllel már végtelen indák tömkelege lett, elveszett a minta is, meg elég messze kerültünk a keresett stílustól.

Mivel a megrendelő eredetileg bátorításnak szánva azt mondta: “ráér ám!” most ott tartunk, hogy hat hete volt nálam a fonala…. Szerencsére nem volt kiakadva, pedig közben megjött a tél, és neki nem volt még új sapkája… Átbeszéltük a dolgot, feljegyzeteltem az ötleteimet, meg a méreteket, és megígértem, hogy majd jelentkezem. Elő-elő vettem a projektet, de a pontos mintaszámolgatás miatt egybefüggően lett volna szükségem három-négy órára, ami ugye három gyerek mellett, most, hogy a legkisebb is már aktívan mozog-rohan-pakol-szétszed-hisztizik, elég nehezen megy. Maradt volna az éjszaka, amiből volt egy-kettő, amiből az egyik kötéssel, a másik bontással telt:D

De aztán megembereltem magam, és mivel “megfogadtam az újévre” hogy “nincs több halogatás” muszáj volt összeszednem magam. El sem árulom, már hányadik hétnél tartunk…

Elszöszögtem vele, és bevallom, találtam egy hibát, amit már nem volt energiám visszabontani, egy másikat a sor közepén visszaszedve sikerült kijavítanom (az egyik csavarás, na ezt megmutatni pont jó lenne Panka #cskm programjába) és elkészült. Az az igazság, szerintem, hogy kifejezetten jó lett. Egyrészt büszkeséggel tölt el, hogy ilyen szuperül megcsináltam, másrészt elsüllyedek szégyenemben, hogy mit tököltem el vele ennyi ideig, mennyire nem lehet rám számítani.

Úgyhogy még egyszer megkérek mindenkit, nekem sose adjon úgy munkát, hogy “de ráér ám!” Ugyanakkor továbbra is bátorítok mindenkit, hogy nyugodtan bízzon rám extra bonyolult projektet, mert teher alatt nő a pálma, megbirkózom mindennel, és annyira de annyira élvezem, amikor büszke lehetek magamra, hogy na ilyet is tudok!:)

 

A Fonal: Schachenmayr Boston, 6-os körkötőtűvel – mindez a Gyűszű Boltból!

Az eredeti minta: foliage hat

 

A mintát átdolgoztam a kapott fonalra, és ilyen lett, bocsi ez egy náthásan, telóval készült kép, de nekem most napokig nagy büszkeségem lesz!:)

derekasszony_leveles_sapka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.